Mitä partio on?

Partio on yhdessä tekemistä

Partiossa kaikki tehdään yhdessä kavereiden kanssa eikä ketään jätetä yksin. Partiossa opetellaan ja harjoitellaan monipuolisesti erilaisia asioita aina retkikeittimen käytöstä ja ensiavun antamisesta ryhmässä toimimiseen ja arjen taitoihin. Viikoittaisten kokousten lisäksi partiotoiminnalle ovat keskeisiä erilaiset partiokisat, vaellukset, viikonloppuretket ja pidemmät leirit. Partio on vapaaehtoistoimintaa eivätkä ryhmänjohtajat saa siitä palkkaa. 

Partiolaiset kokoontuvat viikoittain lippukuntansa kokoontumispaikassa eli partiokololla. Kokouksissa tehdään oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista. Taidot ja tehtävät kasvavat vähitellen iän myötä.

Partiossa

  • retkeillään luonnossa, metsässä ja vesillä – Suomessa ja ulkomailla
  • yövytään teltassa tai mökissä kesällä ja talvella
  • osallistutaan erilaisille leireille
  • leikitään ja lauletaan kavereiden kanssa
  • opitaan kokemisen ja tekemisen kautta
  • päätetään yhdessä asioista ja jaetaan vastuuta

Aktiviteetteja tekemällä perehdytään uuteen ja opitaan toimimaan yhdessä. Samalla valmistaudutaan retkiin, kisoihin, leireihin ja vaelluksiin. Retket ovat päivän tai viikonlopun mittaisia tapahtumia, jolloin mennään usein luontoon. Leirit ovat yli kolme päivää kestäviä tapahtumia, joita järjestetään etenkin kesällä.

Oman ryhmän toiminnan ohella järjestetään koko lippukunnan ja alueen yhteisiä tapahtumia, leirejä ja tempauksia. Niissä partiolaiset pääsevät kokemaan uusia asioita ja tutustumaan toisiinsa.

Partio on uusia kavereita

Jokaisella partiolaisella on oma, samanikäisistä kavereista koostuva pienryhmä, jonka kanssa kokoonnutaan kerran viikossa. Muihin partiolaisiin pääsee tutustumaan erilaisissa tapahtumissa, retkillä ja leireillä. Suurimpiin tapahtumiin kokoontuu jopa tuhansia partiolaisia ympäri Suomea ja tekemistä riittää leikeistä aina ainutkertaisiin seikkailuihin asti.

Partion ohjelma ja aktiviteetit on suunnattu pääasiassa 7–22-vuotialle lapsille ja nuorille. Mukaan voi tulla minkä ikäisenä tahansa ja kaikki tarvittavat taidot tulevat tutuiksi vaikka aloittaisit harrastuksen myöhemminkin.

Partio on kaikille avointa

Toimintaan voi osallistua etniseen tai kulttuuriseen taustaan, kieleen, uskontoon tai vakaumukseen, toimintakykyyn, sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Partioon voi liittyä myös erityistä tukea vamman tai pitkäaikaissairauden vuoksi tarvitsevat. Viherlaakson Peuroissa ei ole sisupartioryhmää, mutta jos olet kiinnostunut, lue lisää sisupartiosta Suomen Partiolaisten sivuilta.

Suomessa partiotoimintaa järjestetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Viherlaakson Peurat on suomenkielinen lippukunta. Tutustu ruotsinkieliseen partiotoimintaan.

Voiko partioharrastusta ”kokeilla”? Onko pakko sitoutua heti johonkin?
Ei ole, voit tulla esimerkiksi muutamaan kokoukseen tutustumaan ja katsoa, onko partio mieleisesi harrastus. Muutamien kokousten jälkeen, etenkin ennen retkille osallistumista, lippukunnan jäseneksi täytyy kuitenkin liittyä. Tämä johtuu siitä, että maksettuasi jäsenmaksun kuulut partiovakuutuksen piiriin. Lisäksi lippukunnan jäsenenä saat varmasti tiedon tulevista tapahtumista.

Mitä tarkoittaa partion jäsenyys? Mihin oikein liityn?
Liittyessäsi partioon liityt sekä lippukunnan (rekisteröity yhdistys) että Suomen Partiolaisten jäseneksi. Yhteystietosi kirjataan jäsenrekisteriin (Kuksa), ja niitä käytetään lippukunnan tapahtumista tiedottamiseen. Suomen Partiolaisten jäsenenä saat mm. partiovakuutuksen, alennuksia partiokaupoista sekä Partio- ja Heppu-lehdet kotiisi.

Partioon liitytään nettilomakkeella, tai jos olet ollut tutustumassa johonkin ryhmään, voit antaa yhteystietosi ryhmän johtajalle. Kun meillä on tietosi, jäsenrekisterin hoitaja Ella on sinuun yhteydessä.

Jos ilmenee muuta kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä Ellaan:
Ella Jokela
email: ellaejokela (a) gmail.com
p. 040 538 3182

Muutaman kuukauden sisällä saat jäsenmaksulaskun, jonka maksettuasi liityt partion jäseneksi. Huoltaja saa myös tunnukset Kuksa-jäsenrekisteriin, jossa pääsee muokkaamaan esim. yhteystietoja, tarkastelemaan suoritettuja merkkejä ja tulostamaan jäsenkortin.

Mitä partio maksaa?
Partion jäsenmaksu on n. 60€ vuodessa. Retket, leirit ja muut tapahtumat maksavat erikseen. Viikonloppuretki maksaa yleensä n. 15-30€ ja pidempi leiri 50 eurosta ylöspäin. Lisäksi partiossa maksavat partioasu ja erilaiset retkeilyvarusteet, niitä ei kuitenkaan tarvitse hankkia heti. Perheet, joissa on useampi lapsi partiossa, saavat alennusta jäsenmaksusta. Jäsenmaksusta on mahdollista anoa vapautusta taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Lisäksi leirimaksuihin ja muihin maksullisiin tapahtumiin on mahdollista hakea tukea. Tapahtumien kohdalla maksuvapautuksista tiedotetaan erikseen.

Lisää tietoa Suomen Partiolaisten sivulta!

pojat-riipparissa

Kuva: Kaisa Koivisto

Advertisement