Varusteet ja asut

Mitä retkeilyvarusteita partiolainen tarvitsee?

Alla on kuvattu esimerkkilista viikonloppuretken varusteista. Jokaisessa retkikirjeessä on aina erikseen retkikohtainen varustelista. Ensimmäisille retkille ei välttämättä kannata hankkia uusia, kalliita varusteita, vaan esim. vanhemmilta, sisaruksilta tai tuttavilta lainattu makuupussi riittää hyvin.

 • makuupussi
 • makuualusta
 • yöpuku
 • ulkoiluvaatteet
 • sisävaatteet
 • vaihtovaatteet
 • sadeasu ja kumisaappaat
 • hygieniavälineet (hammasharja ja -tahna, hiusharja, pieni pyyhe ym.)
 • ruokailuvälineet
 • istuinalusta
 • taskulamppu
 • puukko

Riippuen siitä, missä retki järjestetään ja miten retkellä yövytään, aina ei mukaan tarvitse esim. makuualustaa tai ruokailuvälineitä. Perusvarusteiden lisäksi retkelle voi tarvita joitain ”erikoisvarusteita” retken ohjelmaan liittyen.

Mihin varusteet pakataan?
Varusteet voi pakata rinkkaan tai muuhun kassiin / reppuun. Etenkin ensimmäisiä retkiä varten ei välttämättä vielä kannata ostaa omaa rinkkaa. Tärkeintä on, että lapsi jaksaa itse kantaa varusteensa ja mukana on vain yksi kantamus, ei erillisiä muovipusseja tms. käsissä. Partioharrastuksen jatkuessa pidempään, kannattaa kuitenkin rinkka hankkia. Hyvä rinkka on pitkäikäinen ja siksi sen hankintaan kannattaa panostaa. Se on hyvä ostaa retkeilyvarusteisiin erikoistuneesta liikkeestä, jolloin myyjä voi auttaa sopivan rinkan valinnassa. Hyvä vinkkejä rinkan hankintaan ja neuvoja rinkan säätämiseen löytyy Partiowikistä.

Miten varusteet pakataan rinkkaan?
Jos yövytään ulkona, rinkan sisälle kannattaa laittaa iso jätesäkki ja pakata varusteet jätesäkin sisään rinkkaan varusteiden kastumisen ehkäisemiseksi. Myös vaatteet ja muut varusteet kannattaa pakata lisäksi erillisiin muovipusseihin.

Etenkin jos retkellä / leirillä kävellään pidempiä matkoja, tai jos kyseessä on vaellus, tulee painavimmat tavarat pakata mahdollisimman lähelle selkää. Vaatteet ym. pakataan rinkan sisälle, ja pienemmät tavarat voi pakata rinkan muihin taskuihin, jolloin ne löytyvät helpommin. Useimmiten / ensimmäisenä tarvittavat varusteet kuten sadevaatteet ja ruokailuvälineet kannattaa pakata mahdollisimman helppoon paikkaan, jotta ne on nopea ottaa esille. Makuualustan ja -pussin voi kiinnittää rinkan ulkopuolelle kiinnitysremmien avulla.

Makuupussi ja -alusta
Ensimmäisille viikonloppuretkille, joilla yövytään sisätiloissa, käy hyvin ”mikä vain makuupussi”, esimerkiksi tavaratalosta ostettu. Partioharrastuksen jatkuessa pidempään kannattaa laadukkaisiin varusteisiin panostaa, esimerkiksi etenkin ulkona talvella yövyttäessä makuupussilla ja -alustalla on jo merkitystä.

Useimmiten retkeilyvarusteisiin erikoistuneen kaupan henkilökunta osaa auttaa sopivan makuupussin ja -alustan valinnassa. Vanhemmalle partiolaiselle hyvä vaihtoehto on omistaa kaksi makuupussia: talvimakuupussi sekä kesä-/sisätilamakuupussi. Makuualustan pääasiallisena tarkoituksena on eristää nukkuja maasta, ei niinkään toimia pehmeänä patjana.

Millaisia vaatteita / kenkiä partioretkelle tarvitaan mukaan?
Retkillä ja leireillä ollaan yleensä paljon ulkona, joten olennaista on hyvät, säänmukaiset ulkovaatteet. Ulkona ollaan vaikka sataisi, joten sadevaatteet ovat myös tarpeen. Etenkin talviaikaan tai muuten sateiseen aikaan kannattaa ottaa varahanskat ja ylimääräisiä varasukkia mukaan, jotta retkellä on aina kuivat varusteet käytettävissä. Kesällä tulee taas huomioida kuumuus / iltojen kylmyys ja auringonpaiste, mukaan tarvitsee sekä helteeseen sopivia vaatteita että lämpimämpiä vaatteita kylmiin kesäiltoihin. Lisäksi mukaan tarvitsee päähineen, jolla voi suojautua auringonpistokselta.

Kun retkellä yövytään sisätiloissa, mukaan tarvitsee myös mukavat sisävaatteet. Retken / leirin keston mukaan tulee varata riittävästi vaihtovaatteita: esim. alusvaatteita ja t-paitoja yhdet per päivä, housuja ja pitkähihaisia paitoja voi tarvita vähemmän.

Yleensä retkelle riittää yhdet ulkokengät sekä kumisaappaat. Pidemmille leireille voi olla hyvä varata mukaan kumisaappaiden lisäksi vielä toiset vaihtokengät. Retken / leirin varustelistassa ilmoitetaan erikseen, jos ohjelmaan kuuluu pidempiä kävelymatkoja / vaelluksia, jolloin mukaan on hyvä ottaa vaelluskengät.

Ruokailuvälineet 
Ruokailuvälineisiin kuuluu syvä lautanen, muki, haarukka, lusikka, veitsi ja astiapyyhe astioiden kuivaamista varten. Ruokailuvälineiden tulee olla muovisia tai metallisia. Retkeilyvarusteisiin erikoistuneista liikkeistä löytyy valmiita ruokailuvälinesettejä. Ruokailuvälineet kannattaa pakata kankaiseen pussiin.

Partioasu

Ohjeet partioasuun löytyvät sivulta Partioasu.

ona-ja-silja

Kuva: Sonetta Roto

 

 

Advertisement